Sülforafan Nedir?

Sülforafanı Arttırma Yolları

Brokolinin sülforafan, c vitamini, kalsiyum gibi zengin içeriği sayesinde sağlık üzerine faydaları çalışmalarla desteklenmiş olup popülerliği her geçen gün artmaktadır.

Peki siz, özellikle kansere karşı koruyuculuğu ile bilinen brokolinin bu özelliğini yapısında bulunan sülforafan bileşiğinden kaynaklandığını biliyor muydunuz?

Sülforafan Nedir?

Son zamanlarda ismini sıklıkla duyduğumuz sülforafan bileşiği brokoli, karanbahar, lahana gibi sebzelerde bulunan ve sağlığı iyileştirici pek çok etki gösteren bir fitokimyasaldır.

Sülforafanın Sağlığa Faydaları

Özellikle son 20 yıldır yapılan çalışmalar sülforafanın sağlık üzerine etkilerini incelemiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda sülforafanın anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri keşfedilmiş, pek çok hastalığa karşı koruyucu özellikte olduğu kanıtlanmıştır.

1. Kanser Önleyici

Sülforafanın kanser hücresi üzerine etkilerinin araştırıldığı birçok çalışma yapılmıştır. Sonuç olarak sülforafanın karsinogenezi (normal hücrelerin kanser hücresine dönüşmesi) engellediği görülmüştür.

Aynı zamanda DNA hasarını azaltır, vüvutta antioksidan etki gösterir, vücudu toksinlere karşı korur. Tüm bunlar sayesinde kanseri karşı koruyucu etki gösterir.

2. Obezite ve Diyabeti Önler

Yapılan farklı çalışmalar doğrultusunda sülforafanın diyabet hastası bireylerde serum insülin seviyelerini azaltarak HOMA-IR düzeyinde iyileşme sağladığı, diyabete bağlı gelişen nöropati, böbrek yetmezliği, kalp ve damar problemlerine olumlu etki ettiği görülmüştür.

Sağlıklı bireylerin 2 ay süre ile SFN içeriği yüksek brokoli (25 g/gün) tüketimi sağlandığında, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, bel çevresi, HbA1c ve total kolesterol seviyeleri ile diyastolik kan basıncında azalma olduğu görülmüştür

3. Kalp Sağlığını Geliştirir

Antioksidan ve antiinflamatuvar özelliği ile kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlayarak oksidatif stres ve kan basıncını azaltmakta, lipid profilini iyileştirir.

4. Helicobacter Pylori Enfeksiyonu Karşıtı

Sülforafan H.pylori gelişimini inhibe eder. Aynı zamanda H.pylori enfeksiyonunu tetikleyen gastrit ve gastrik kanser gelişiminde risk faktörü olan Nitrik oksit (NO) metabolitlerinin oluşumunu engeller.

5. Beyin Sağlığını Korur

Bazı araştırmalar, sülforafanın Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların potansiyel olarak gelişme olasılığı üzerindeki etkisini azaltabileceğine dair kanıtlar sunmaktadır. Aynı zamanda antioksidan etkisi ile nöron hasarını önler.

Sülforafanı Arttırmanın Yolları

Brokolinin yapısında sülforafan öncüsü olan glukorafanin bulunur. Glukorafanin mirosinaz enzim aktivitesiyle sülforafana dönüşmektedir. İşte sülforafan oluşumunu arttırmak için dikkat edilecek noktalar:

 

  1. Brokoliyi olabildiğince parçalara ayırın. Parçalandıkça sülforafan oluşumu artacaktır.
  2. Taze brokoli olgun olanlara göre 10-100 kat daha fazla sülforafan içermektedir.
  3. Mirosinaz enzimi ısıya duyarlı bir enzim olduğundan pişirme yöntemleri enzim aktivitesini 3 kata kadar azaltabilir.15 dakikalık haşlamalarda %18- 59 oranında değişen kayıplar görülebileceğinden 8 dk nın altında haşlayabilir ya da buharda haşlama tekniğini kullanabiliriz.
  4. Parçalanmış brokoliyi fermente etmek sülforafanı arttıracaktır. Bunun için 1 yemek kaşığı elma sirkesi eklediğimiz bir suda kısa bir süre bekletebiliriz.
  5. Hardal tohumu ekleyerek tüketmek de sülforafan miktarını arttıracaktır.

DİKKAT!

Brokoli pürin içeriği yüksek bir besindir. Gut hastaları tüketimine dikkat etmelidir.

Hiçbir besin ya da besin ögesi tek başına mucizevi değildir. Sağlık ve sağlıklı beslenme bir bütündür. Çeşitli ve dengeli beslenme ile ancak sağlık yakalanabilir.